Facebook Pixel

TUUSULA | "Mitä jos avaruusulottuvuuksia on enemmän kuin kolme ja niin pienet ettemme niitä näe mutta alkeishiukkaset niitä tuntevat?"

Luen käsiini saamaa kokeellisen hiukkasfysiikan professorin, Kenneth Österbergin, alkeishiukkasfysiikan uusia ilmiöitä käsittelevää virkaanastujaisesitelmää toukokuulta (fysiikan tutkimuslaitos, Helsingin yliopisto).

Alkeishiukkasfysiikka tutkii aineen pienimpiä rakennusosia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia. Alkeishiukkasfysiikka tutkii myös maailmankaikkeuden syntyä.

Alkeishiukkasten havainnointi on haasteellista, mutta uusia löytöjä tehdään koko ajan. Viime vuonna löydettiin kvasihiukkanen odderon.

Hotelli Gustavelundissa Tuusulassa on parin viikon ajan (2.-15.6.) koolla 99 hiukkasfysiikan tutkijaa kaikkiaan 28 maasta. Kouluttajia ja muuta kurssihenkilökuntaa on 29.

Tutkijat kuuntelevat aamupäivät luentoja auditoriossa, lisäksi päivän aikana on käytännön harjoituksia kuudessa eri tilassa, jonne on koottu runsaasti tietotekniikkaa ja hiukkassuihkujen mittaukseen tarvittavaa laitteistoa.

Puolalainen kouluttaja Piotr Kowina esittelee toimittajalle ja kuvaajalle muun muassa beam-laitetta, jolla mitataan hiukkassuihkun paikkaa, muotoa ja jännitettä.

Tapahtuman järjestäjiin kuuluva Jukka Väinölä työskentelee itse Cernissä fysiikan tutkimuslaitoksessa. Hän kertoo, että kurssin sijoittumiseen vaikutti se, että fasiliteetit eli hotellin tilat ja palvelut olivat Tuusulassa kunnossa.

Kurssin järjestää Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern, jonka paikallisena yhteistyökumppanina on Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva fysiikan tutkimuslaitos.

Cern Accelerator Schoolin johtaja Hermann Schmickler kertoo, että CASin kursseja on vuosittain muutamia, mutta edellisestä hiukkassuihkujen mittaustekniikkakurssista on aikaa kymmenisen vuotta.

Kahvitauolla kansainvälinen tutkijajoukko kokoontuu Gustavelundin aulaan ja puheensorina täyttää tilan.

Tapaamme kurssin ainoan suomalaisen – ja yhden niistä harvoista naisista, jotka ovat mukana. Hän on fyysikko Axi Holmström Helsingin yliopistolta. Holmström kertoo tehneensä puoli vuotta projektia Cernille, siinä on tutkittu uutta jäähdytysmenetelmää. Projekti on saamassa jatkoa, mutta kahvitauolla kollegojen kanssa puhutaan kuulemma muusta kuin hiukkasfysiikasta.

– Iltapäivän vapaa kuluu Helsingissä reserviupseerikerhon hallituksen kokouksessa, kertoo Holmström, joka on reservin luutnantti ja mukana maanpuolustustoiminnassa.

Tuusulan kunta oli kutsunut kurssilaiset illaksi järvelle.

Lue koko juttu täältä

Takaisin ylös