Facebook Pixel

Alla tillsammans

Vår uppgift är att hjälpa våra kunder att genomföra deras möte eller evenemang genom att ge mötes-, hotell-, restaurang- och programtjänster. Vårt ALLA TILLSAMMANS arbetssätt gör det lätt och snabbt för kunden att boka alla de tjänster som behövs från ett och samma ställe.

Med vår arbetskunniga och serviceinriktade personal så har vi glädjen att välkomna er, bästa kunder, till Gustavelund!

Historia

Under samma period under 1500-talet när Helsingfors stad grundades vid Vandaforsens mynning, bodde Sipi Jaakonpoika vid Tusby träsk. Huspojken Sipi är den första personen som har varit skriven på Gustavelunds gård.

Senare har kända soldatsläkter slagit sig till ro och haft bl.a. ridgård på Gustavelund.

Dagens Gustavelund har fått sitt namn efter kontra-amiral Adolf Dankvards fru Gustava som levde på 1700-talet. Huvudbyggnaden som planerades av Engel brann upp år 1892 och på samma plats byggdes en träbyggnad i empire-stil.

Karl Edvard Jonsson, en svensk som flyttade till Finland som hade stort inflytande på kultur- och restaurangbranschen, fick Gustavelund att blomstra. Under början av 1900-talet så växte det mycket produkter i Gustavelunds växthus och trädgårdar som fördes till kända restauranger i huvudstaden: Fennia, Kämp, Kaivohuone och Operakällaren.

Reservdomare Rafael Sederholm startade med sin fru Viola hotellverksamhet i Gustavelund på 1930-talet. Under krigen så tillhörde Gustavelunds byggnader försvarsmakten men under 1950-talet så hade Viola Parvianens kända turisthotell Gustavelund blivit så uppmärksammat att huvudstadsregionens kultur-, ekonomi- och politikmänniskor visste om platsen. I Gustavelund som festa man på kvällarna och på dagarna var man ute i den vackra naturen, vid vattnet och spelade volleyboll.

År 1956 köpte landsbygdskommunernas förbund Gustavelund och platsen gjordes om till ett kurscentrum. På platsen blev år 1965 klart Into Pyykkös moderna, rena byggnad som döptes om till Kunnallisopisto. Under årens lopp har byggnaden blivit större och vid stranden har det byggts en skild strandbastu. Av den gamla byggnaden finns ett lusthus kvar, som ligger beläget vid stranden.

Hotell Gustavelund började sin verksamhet år 1990 som dotterbolag till Finlands kommunförbund. År 2015 sålde Kommunförbundet hela verksamheten till Pia och Antti Ropponen.

Vår berättelse

Gustavelunds ägare, Pia och Antti Ropponen,

”Drömmen om att vara företagare föddes för över 20 år sedan och nu efter mycket arbete så har vår dröm blivit verklighet. Individualitet, vänlig service och uppskattad elegans förklarar Gustavelund kortfattat. Vi är lyckliga att vi får som familjeföretag vara del av hotellets kungliga och långa historia”.

”Vi tänker utveckla och förnya Gustavelunds hotellverksamhet med modernt tankesätt. Vårt mål är att uppfylla kundens förväntningar och vi hoppas att kunderna kommer tillbaka till Gustavelund om och om igen.”

Gå till toppen